Feiten

Grand Canyon feiten

Deep valley

De Grand Canyon is een diepe vallei met steile randen, uitgehouwen door de Colorado rivier in de staat Arizona. De Grand Canyon wordt beschouwd als een van de zeven natuurlijke wereldwonderen.

Uitzicht over Grand Canyon National Park in Arizona

Vroege geschiedenis

De Grand Canyon is 446 km lang, maximaal 29 km breed en kan een diepte bereiken van meer dan 1800 meter. Breedte en diepte variëren aanzienlijk per locatie. Bijna twee miljard jaar van de geologische geschiedenis van de Aarde zijn terug te vinden in de Colorado Rivier. De rivier heeft haar weg gevormd door steeds meer lagen rots om haar huidige diepte  te bereiken. Er vinden nog steeds discussies plaats onder geologen over de specifieke geologische processen en de tijdschaal die de Gand Canyon gevormd heeft. Recente bevindingen suggereren dat de Colorado rivier haar weg 17 miljoen jaar geleden door de Grand Canyon gebaand heeft. Daarna heeft de Colorado rivier de huidige vorm van de Grand Canyon gevormd. De geologie is nog steeds langzaam aan het veranderen.

Werelderfgoed

De Grand Canyon is in 1979 opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Meer informatie over het werelderfgoed en de Grand Canyon in het algemeen is te vinden op  hun website.

Toeristische Attractie

Het Grand Canyon Nationale Park is een van de meest populaire natuurlijke attracties ter wereld, met een bezoekersaantal van ongeveer vijf miljoen bezoekers per jaar. Ongeveer een miljoen van deze bezoekers komt van buiten de Verenigde Staten. Veel mensen zijn van mening dat de Grand Canyon een plek is die je op een bepaald punt in je leven moet leren kennen.

Activiteiten

Er zijn veel mogelijkheden om de Grand Canyon te bezoeken. Een populaire keus is om je aan te melden voor een tour die in Las Vegas begint. Lichamelijk zwaardere activiteiten, zoals enkele dagen hiken en het spannende wit water  raften, zijn ook mogelijk.

Klimaat

De diepte van de vallei en de hoogte van de randen zorgen voor grote verschillen in temperatuur tussen de randen en de bodem, met een hogere temperatuur op de bodem. Vanwege het woestijnklimaat zijn er ook verschillen tussen winter en zomer. De zomer is erg heet, het kan soms wel 50 graden Celcius worden.

Grand Canyon National Park Service [nps.gov/grca]